hero-img

Opisto

Portaanpään kristillinen opisto on humanistinen sivistystalo. Portaanpäässä voi hankkia esimerkiksi ammattitutkinnon tai ylioppilastutkinnon, vahvistaa jatko-opintomahdollisuuksia ja tutustua työelämään tai uppoutua taiteen tekemiseen niin perus- kuin korkeakoulutasollakin.

1923 toimintansa aloittanut opisto on yksi maamme suurimmista kansanopistoista. Portaanpää on salaperäinen, luostarimainen kartano ja nykyaikainen oppimiskeskus.

Portaanpää on perustettu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon liikkeen, herännäisyyden, arvopohjalle. Herännäisyys korostaa kyselevää ja vähäpuheista asennoitumista elämän perimmäisiin kysymyksiin sekä kaikkien etsijöiden kumppanuutta.

Monille opiskelijoille Portaanpää on opiskeluaikainen koti. Perhetunnelma on tehnyt Portaanpäästä myös maankuulun juhlien ja seminaarien järjestäjän. Kesäisin oppilasasunnot muuttuvat hotelliksi.

Portaanpään kotipitäjässä Lapinlahdella ovat syntyneet ja vaikuttaneet monet kansallisromanttisen ajattelun ja taiteen merkkihenkilöt: Paavo Ruotsalainen, Juhani Aho ja Halosen taiteilijasuku.

Portaanpää tekee yhteistyötä kotikuntansa ja sen perintöä eteenpäin vievien toimijoiden kanssa. Se on osa pohjoissavolaista kouluverkkoa ja sillä on yhteistyökumppaneita myös ulkomailla: muun muassa Belgiassa, Venäjällä ja Virossa. Lisäksi henkilöstö on kouluttanut itseään esimerkiksi Kiinassa, Kreikassa ja Tsekissä.

Vuosikymmenten aikana kymmenettuhannet ovat todenneet, että Portaanpäässä on parasta. Tervetuloa joukkoon!

  • lähes kaikkien opetusalan lakien mukaisia koulutuksia sekä asiakkaan kanssa räätälöityjä täsmäkoulutuksia
  • Lähiruokaravintola Maansuola, jolla Pohjois-Savon ensimmäinen Joutsenmerkki
  • yleisötilaisuuksissa alustajia tiede- kulttuuri- ja poliittisen elämän huipulta
  • noin 300 opiskelijaa yli 50 kunnasta
  • noin 30 henkilöstön jäsentä
  • noin 100 vuodepaikkaa
  • noin 2 miljoonan euron liikevaihto, josta pääosa opetusministeriön rahoitusta